- De achtertuin van Groningen
(credits: www.visitgroningen.nl)
In de Oude Kijk in 't Jatstraat zit De Stadsakker. Hier proberen ze mensen al jaren zover te krijgen om zelf eten te gaan verbouwen, al is het maar op één vierkante meter. Merlijn Albering haar… - Backoffice
Van onze gast collumnnist; Backoffice Sinds de winkel operationeel is zijn de taken verdeeld. “Frontoffice” mag de klanten helpen, alle plantjes buiten koesteren en de bestellingen doen, “Backoffice” werkt in de luwte.…
- Hoorn van kennis en overvloed
Als iedereen in Groningen Stad gemiddeld een vierkante meter moestuin begint hebben we deze zomer nog 20 hectare (=40 voetbalvelden) met fijne groenteteelt, midden in de stad, zonder dat we fabrieksmatige bedrijven in de stad…
- Overal zijn kansen
Thuis hebben we een goede taakverdeling, ik zorg voor de oogst, Tj zorgt voor de maaltijd. Met een eigen groentetuin en meestal een vegetarische maaltijd, eten we altijd lekker en vast behoorlijk gezond. Uiteraard zijn er dagen…
- Onkruidverdelging vergaat niet
Gisteren kregen we een mail van een leverancier; Nieuw in ons assortiment, onkruidbestrijder, volledig biologisch afbreekbaar!
In de winkel verkopen we diverse handige onkruidkrabbers. Door “de Wit” onder andere de Bio-lijn… - Economie voor dummies
Ik ben goed opgeleid, sta middenin het leven, praat met familie en vrienden over wat er om mij heen gebeurt. Ik zoek op internet als ik iets niet begrijp, maar ben nu de draad kwijt. Ik ben niet de weg kwijt in mijn eigen…
- Hoe unfair kan trade zijn
Afgelopen week was ik op een Sustainable Food congres. Mensen van divers pluimage (lees; voedselproducenten, duurzame banken, beleidsmakers, certificeringorganisaties) waren bijeen om kennis uit te wisselen over duurzame…
- Fabriekslandsbouw
Stadslandbouw (of misschien beter lokale landbouw) is hot. Niet alleen bij ons burgers, die zeggenschap willen hebben over hun eigen eten. Maar ook bij de (lokale) overheden en in het onderwijs.
Er is tegenwoordig de “Dag van… - Perpetuum mobile
Rijk zijn, is het hebben van overvloed, is het hebben van onuitputtelijke bronnen waar je als mens uit kan putten. Wiki heeft het bijvoorbeeld over rijkdom aan grondstoffen (olie gas), hoewel wij allemaal inmiddels beseffen dat…
- Wie is de klos
In de auto heb ik meestal Radio 1 aanstaan. Meer uit gewoonte, dan dat ik echt geïnteresseerd ben in de berichten die langskomen. Maar gewoontes en rituelen zijn nu eenmaal niet zo makkelijk te veranderen.
Hoewel ik diep in mijn… - De lobby van Unilever
Het lukt de duurzame landbouw maar niet om hun verhaal goed naar buiten te brengen. De verhalen van Dijkhuizen winnen het in de media van de verhalen van Eric Goewie (emeritus hoogleraar ecologische landbouw).
Als wij, als… - Weerspiegeling
Als ik in Groningen een slagerij, bakker of groenteboer zoek. Moet ik daar heel gezond, een aardige wandeling voor maken.
Een bakker is gelukkig na jaren weer terug in de straat maar de slager is al snel een 5-10 minuten lopen en… - Voedsel is pas voedsel...
Koningen uit vroegere tijden wisten het al. De graanopslag van het kasteel was het meest waardevolle en machtigste wapen wat een koning kon inzetten bij onrust onder het volk.
Graan maar ook rijst, mits goed verpakt kon in… - Een bijzonder jaar als Nuffield scholar
Nuffield is een reis, een reis die jaren duurt. Een ontdekkingstocht naar je eigen visie en de wereld om je heen. (longread)
Proloog
Het is december 2011, ik heb net mijn applicatie voor een Nuffield Scholar reisbeurs… - Wie is de baas
De Stadsakker heeft er bewust voor gekozen om op maandag en donderdagavond niet open te zijn. De maandag is beschikbaar voor de tandarts, beursbezoek, administratie en contact met vertegenwoordigers. De donderdag avond is gewoon…
- Waarom? Daarom!
Waarom is er een kentering en gaan consumenten als heuse voedsel critici op zoek naar biologisch, lokaal en slow food. Ralf Bodelier vraagt zich dat af in zijn blog: Waarom groeit bio lokaal en slow? Hierin meent hij dat ons eten…
- De Stadsakker in 3 minuten
Stadslandbouw vult de plekken op die de reguliere landbouw laat liggen. Als in Groningen iedere inwoner gemiddeld 1m2 moestuin begint, hebben we 40 voetbalvelden met groente, midden in de stad. Zonder aanpassing van het…
- Windowshopping
Drieëndertig jaar geleden zijn mijn ouders begonnen met een Kinderboekwinkel in de stad. Vanaf het begin maakte mijn vader altijd zelf de etalage’s. Enerzijds uit kostenoverweging, anderzijds omdat we er van overtuigd waren dat…
- Duursaamhorigheid
Het is al weer even geleden dat een groepje studenten een duurzame wandeling door de stad maakte. Onze winkel was opgenomen in de route en ik kan het niet laten om wat over de winkel te vertellen en dat wij groente en fruit terug…