Perpetuum mobile

Vorige Artikel 9 van 19 Volgende

Rijk zijn, is het hebben van overvloed, is het hebben van onuitputtelijke bronnen waar je als mens uit kan putten. Wiki heeft het bijvoorbeeld over rijkdom aan grondstoffen (olie gas), hoewel wij allemaal inmiddels beseffen dat deze grondstoffen uitputtelijk zijn.

Rijkdom is niet het bezitten van gewilde grondstoffen of het bezitten van geld, rijkdom is onafhankelijk zijn, voor je zelf kunnen zorgen, kunnen voorzien in je eigen middelen van bestaan zonder afhankelijk te zijn van anderen. Dus ook het bezit van geld of olie en gas, maakt je afhankelijk, je kan het niet eten, dus moet je het kunnen ruilen. Op kleine schaal kan dat met behoud van onafhankelijkheid maar op globale schaal, ben je een pion in het wereldwijde spel. 

Armoede daarintegen is het gebrek aan primaire levensbehoeftes, al dan niet ontstaan door het gebrek aan ruilmiddelen om deze levensbehoefte te kunnen krijgen. Wanneer je afhankelijk bent van anderen, of beter gezegd; afhankelijk bent van anderen waar je geen directe invloed op hebt, ben je nooit verzekerd van je eigen eerste levensbehoeftes. 

Heel lang geleden zorgde we zelf voor ons eten, ik wil niet helemaal terug gaan naar de tijd van jager-verzamelaar, maar we hebben eeuwen zelf ons eten verbouwd en geruild met de buren. Veel mensen zijn naar de steden vertrokken en werden meteen afhankelijk van het loonzakje van de fabriek en de kruidenier op de hoek. 

In Griekenland is het omgekeerde gaande; een grote trek van stad naar platteland. Het percentage jongeren die van de stad teruggaat naar het platteland om daar op een stuk grond van oom of tante weer boer te worden is enorm. Oude verwaarloosde olijfgaarden worden weer hersteld en onderhouden. Er zijn geen middelen meer om goedkopere olijfolie te importeren, dus is er behoefte aan eigen lokaal geproduceerde vaak biologische olijfolie uit eigen streek. Daarnaast zijn de agrarische opleidingen in aanzien gestegen, boer zijn is weer een respectabel beroep geworden. 

Hoe kunnen we deze kennis gebruiken om mensen in armoede een betere toekomst te geven? De oplossing is simpel en duurzaam maar zonder goede wil, niet makkelijk ten uitvoer te brengen. 

Geef mensen de beschikking over een eigen stukje grond en wat zaaigoed. Dan heb je met de meest eenvoudige middelen een onuitputtelijke bron van bestaan en dus rijkdom gecreëerd. De oudste en enigste perpetuum mobile die er bestaat.

© 2018 - 2023 De Stadsakker, alles voor de moestuin | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel