Onkruidverdelging vergaat niet

Artikel 5 van 19

Gisteren kregen we een mail van een leverancier; Nieuw in ons assortiment, onkruidbestrijder, volledig biologisch afbreekbaar!

In de winkel verkopen we diverse handige onkruidkrabbers. Door “de Wit” onder andere de Bio-lijn genoemd. Vernoemd naar het biologisch vriendelijk verwijderen van onkruid. We hebben krabbers in diverse vormen, maar ook futuristische kurkentrekkers om de paardebloemen te lijf te gaan. En handige krabbers met lange steel om de tegels onder handen te nemen.

Maar waarom al die moeite met noeste arbeid. Al in 1974 heeft Monsanto het product Round-up geïntroduceerd. Het bestrijdingsmiddel voor alles wat groen is. In korte tijd is dit middel enorm populair geworden. Werd het eerst alleen gebruikt door agrarische sector, al snel hadden ook gemeentes en particulieren dit middel ontdekt. En als iets algemeen verkrijgbaar is, dan zal het wel veilig zijn.

Niet zo lang geleden is men daarop teruggekomen en is Round-up niet meer algemeen beschikbaar in Nederland. Het bleek niet zo eenvoudig afbreekbaar als werd beweerd. 35% van de Glyfosfaat (belangrijk onderdeel van Round-up) bindt zich gewoon aan bodemdeeltjes. Het wordt steeds duidelijker wat dit op termijn, voor gevolgen heeft voor de grond en zijn grondbewoners. Onderzoek wees bijvoorbeeld uit dat proefdieren die in contact komen met Glyfosfaat, tumoren ontwikkelde in de alvleesklier en nierenafwijkingen krijgen. Ook blijven er residuen over in planten en komt het in ons grondwater. Wat dit op termijn allemaal voor gevolgen heeft voor ons als proefpersoon, is moeilijk vast te stellen. Maar als iets slecht is voor bodem, dier en grondwater, is het op termijn vast ook slecht voor ons als mens. 

En dat werd allemaal bekend, in de veertig jaar waarin Round-up al intensief werd gebruikt. Menig Nederlander heeft of had zo’n handig flesje in zijn schuurtje staan.

Nu Round-up bij gemeentes en particulieren is verboden is het wachten op een verbod in de agrarische sector. Maar een verbod op het ene product, stimuleert de ontwikkeling van een ander product.  En inderdaad, we worden nu doodgegooid met reclame voor nieuwe middelen om ons onkruid mee te lijf te gaan. De een nog milieuvriendelijk dan de ander. Het heeft alle testen doorstaan en mag in Nederland verkocht worden, net als Round-up in de jaren 70. We moeten dus maar afwachten welk blog ik over veertig jaar hierover moet schrijven.

Waarom kiezen we er niet voor, om te blijven spitten en schoffelen. We krijgen een mooie losse, droge grond, we halen alleen weg wat nodig is en het ziet er beter uit dan een vergeeld groentebed. Onkruidverdelgers vergaan niet, de Wit gereedschap trouwens ook niet. En beide zijn ze ook niet afbreekbaar.

© 2018 - 2024 De Stadsakker, alles voor de moestuin | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel