Economie voor dummies

Artikel 6 van 19

Ik ben goed opgeleid, sta middenin het leven, praat met familie en vrienden over wat er om mij heen gebeurt. Ik zoek op internet als ik iets niet begrijp, maar ben nu de draad kwijt. Ik ben niet de weg kwijt in mijn eigen micro-bestaantje, maar ik begrijp de werking van de economie niet meer.

Inflatie, deflatie, hoge rente, stagnerende woningmarkt, beleggingen, bonussen, eurocrisis. De termen worden als het een beetje tegenzit in één artikel, in een adem genoemd,  zonder dat iemand nog begrijpt wat de termen letterlijk betekenen en wat het voor gevolgen heeft op zijn eigen wereldje.

Zelf ben ik opgevoed met de poster in de gang; stel je voor er komt oorlog en niemand gaat er naar toe. Vandaag de dag kan er staan, stel je voor er is crisis en niemand doet mee. De wereld is zo complex geworden dat alles invloed heeft op ons bestaan, maar onze eigen acties het groter geheel niet meer beïnvloedt.

Tijdens mijn Nuffield congres, hebben we een dag lang gesproken over (wereld)economie. Voor iemand die zich kan redden in het Engelse agrarische vocabulaire, toch een behoorlijk zware dobber. Totdat iemand het begrip geld en de functie van geld terugbracht tot de kern. Welliswaar met een mooie zware Ierse tongval, maar zelfs dan goed te volgen.

Een klant loopt een hotel  binnen en vraag aan de hotelier of er nog een kamer vrij is. Hij legt €100,-- op de toog en krijgt de sleutel om te kijken of de kamer naar zijn zin is. De hotelier pakt de €100,= en loopt naar de slager om zijn wekelijkse rekening te betalen. De slager neemt de €100,= aan, snelt zich naar het meisje van lichte zeden om haar diensten van de nacht ervoor te betalen. Het meisje van lichte zeden neemt het biljet aan, loopt naar het hotel en betaald de openstaande rekening voor de kamers die ze afgelopen week heeft gebruikt. Het meisje heeft haar hielen nog niet gelicht, of de hotelgast komt naar beneden, vindt de kamer niet goed genoeg, pakt de €100,- en gaat weer weg.

Maar we zijn nu in de situatie terecht gekomen waar geld gebruikt wordt om banken en landen te redden in plaats van onze dagelijkse micro economie te smeren.

© 2018 - 2024 De Stadsakker, alles voor de moestuin | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel